2016-03-22

Czerwony Przewodnik Michelin 2016

 

Francuski producent opon opublikował kolejną edycję Czerwonego Przewodnika „Main Cities of Europe 2016”. W Polsce do tej pory Gwiazdkę Michelin posiadała od 2013 r. jedynie restauracja Atelier Amaro, która w tym roku utrzymała wyróżnienie. W 2016 r. to prestiżowe wyróżnienie otrzymała również restauracja Senses.

Inspektorzy Michelin docenili restaurację Senses za połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Określili jej kuchnię jako innowacyjną, elegancką i nowoczesną. Sukces lokalu był tym bardziej nieoczekiwany, że nie poprzedziło go wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki, które oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego tytułu w kolejnych latach.

Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono 52 restauracje z Polski - 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa. Listy lokali z poszczególnych miast nie tylko się powiększyły - w ubiegłym roku opisano w sumie 45 restauracji - ale również przeszły duże zmiany. Wynika to z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikują swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępują je inne. W najnowszej edycji opisano aż 13 nowych restauracji z Polski. W stolicy z przewodnika wypadły 3 lokale, ale dołączyło 7 nowych, natomiast w Krakowie z zestawienia zniknęły 3 restauracje, które zostały zastąpione 6 nowymi.

Ponadto krakowska restauracja Zazie, która w tym roku dołączyła do przewodnika Michelin, otrzymała od razu symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach takim wyróżnieniem mogły pochwalić się jedynie lokale z Warszawy - Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, które utrzymały swoje noty.

Gwiazdka Michelin niezmiennie od wielu lat jest uznawana za jedno z najważniejszych wyróżnień sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:

- Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)

- Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

- Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny.

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy - wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.

Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe" opisuje w sumie 3660 restauracji i hoteli z 44 największych miast w 20 krajach Europy.

(ik)

Źródło i fot. Michelin

drukuj  
Komentarze użytkowników (0)
Brak komentarzy. Bądź pierwszy - dodaj swój komentarz
Musisz być zalogowany aby dodać swój komentarz
Ogłoszenia
Brak ogłoszeń do wyświetlenia.
Zamów ogłoszenie

© Copyright 2025 Przegląd Oponiarski

Projektowanie stron Toruń