2014-03-12

Czerwony przewodnik Michelin

 

Dziś ukazał się Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin pt. „Main Cities of Europe 2014”. Publikacja zawiera znany i prestiżowy ranking europejskich restauracji, którego wiele osób wyczekuje z ogromnym zainteresowaniem. W ubiegłym roku warszawska restauracja Atelier Amaro jako pierwsza w Polsce otrzymała Gwiazdkę Michelin. W edycji na 2014 r. wyróżniony polski lokal utrzymał gwiazdkę sprzed roku, jednak w rankingu nastąpiło wiele zmian.

Do tegorocznego rankingu „Main Cities of Europe” zakwalifikowało się 41 polskich restauracji - 22 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. To o jeden lokal więcej niż w 2013 r. Choć pod względem liczby nie ma wielkich zmian, to na samej liście sporo się pozmieniało. Z rankingu wypadły 4 warszawskie oraz 4 krakowskie restauracje. Do zestawienia trafiło natomiast 5 nowych lokali z Warszawy oraz 4 z Krakowa. Warto dodać, że restauracja Brasserie Warszawska, która dołączyła do tegorocznego rankingu, otrzymała symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach w Polsce tylko jeden warszawski lokal - Butchery and Wine - mógł się pochwalić tym wyróżnieniem, które zdobył także i w tym roku.

Dla restauratorów samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym zaszczytem. Gwiazdka Michelin jest wyrazem uznania sztuki kulinarnej restauracji i jednocześnie marzeniem jej właściciela. O tym, jakie lokale znajdą się w publikacji decydują inspektorzy Michelin, którzy oceniają i rekomendują restauracje. Ich wizyty w restauracji zawsze są anonimowe, co zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, ale dopiero po uregulowaniu rachunku.

W tegorocznej edycji przewodnika znajdują się opisy restauracji z 44 miast w 20 krajach Europy: Austrii, Belgii, Czechach, Danii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Irlandii, Luksemburga, Niemciec, Norwegii, Polski, Portugalii, Szwajcarii, Szwecji, na Węgrzech, Wielkiej Brytanii oraz we Włoszech. Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży.

(ik)

Źródło i Fot.: Michelin

drukuj  
Komentarze użytkowników (0)
Brak komentarzy. Bądź pierwszy - dodaj swój komentarz
Musisz być zalogowany aby dodać swój komentarz
Ogłoszenia
Brak ogłoszeń do wyświetlenia.
Zamów ogłoszenie

© Copyright 2025 Przegląd Oponiarski

Projektowanie stron Toruń