W przyszłym tygodniu, a dokładnie 12 marca, Michelin zaprezentuje najnowsze wydanie Czerwonego Przewodnika Kulinarnego Michelin „Main Cities of Europe 2014”. Publikacja ukazuje się na rynku już od ponad 100 lat i stanowi najbardziej znany i prestiżowy ranking europejskich restauracji.
Przewodnik kulinarny francuskiego koncernu stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Samo znalezienie się w publikacji jest dla restauracji sporym wyróżnieniem. Najważniejszym jednak dla nas pytaniem jest to, czy kolejna polska restauracja otrzyma Gwiazdkę Michelin i czy ubiegłoroczny zdobywca Gwiazdki, restauracja Atelier Amaro utrzyma wyróżnienie, a może zdobędzie kolejną gwiazdkę dla Polski.
W przewodniku zostaną ocenione lokale z Warszawy i Krakowa. Restauracje mogą otrzymać następujące symbole:
- Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
- Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny
- Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do 3 gwiazdek).
Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży. Osobnym wyróżnieniem jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Decyzję o tym komu i jaką notę wystawić podejmuje zespół, w skład którego wchodzi trzech inspektorów Michelin.
Warto zaznaczyć, że odznaczenia francuskiego koncernu nie są przyznawane na zawsze. Wszelkie informacje na temat lokali są sprawdzane i aktualizowane co roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione restauracje, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika. Jeżeli lokal po jakimś czasie nie oferuje tego samego standardu, inspektorzy mogę odebrać mu tytuł.
(ik)
Fot. Michelin